Checklista inför köp av värmepump

Det är lite att tänka på innan man köper en värmepump. Med hjälp av vår checklista, får du koll på allt i samband med att du köper en värmepump. Har du tänkt på följande?

Kvalitetsmärke

Fujitsu är ett kvalitetsmärkeNär du köper en värmepump, är det alltid bra att köpa ett känt kvalitetsmärke. Det finns tyvärr många dåliga värmepumpar ute på marknaden, som inte klarar av att leverera vad de ska under uppländska vinterdagar. Exempel på kända kvalitetsmärken är: Panasonic, Toshiba, Mitsubishi, Fujitsu och Bosch. Däremot kan man köpa värmepumpar av kvalitetsmärken billigt – förslagsvis på Internet.

Testresultat

Testresultat och då kanske främst Energimyndighetens kan vara en god källa till information inför ett köp. Tänk dock på att alla värmepumpar inte testas och att man inte testar hållbarheten. Tänk också på att skillnaden mellan de bästa pumparna ofta är mycket liten. Du kanske kan spara 200 kWh mer varje år med en viss värmepump, men då är det viktigt att även titta på hur stor prisskillnaden är mellan värmepumparna. Om prisskillnaden är 2000 kronor, tar det tid att spara in, med en sådan liten skillnad i besparing. Tyvärr testas värmepumpar för tre klimatzoner i Sverige, som alla ligger ganska långt från Uppsala.

Norden-anpassad

Det är också viktigt att värmepumpen är Norden-anpassad. Vi har ett relativt unikt klimat i Norden med hög luftfuktighet och varierande temperaturer. Detta ställer unika krav på din värmepump. Man kan lockas av låga priser ute i Europa, men då är det troligen också en värmepump som inte riktigt klarar av vårt klimat. Vissa anpassar värmepumpar efter det nordiska klimatet, andra utvecklar värmepumpar till det nordiska klimatet.

Inverter

En värmepump med inverter eller varvtalsstyrning brukar vara ett bra val. En varvtalsreglerad värmepump kan anpassa varvtalet efter behov. Alternativet är en värmepump som går för fullt eller inte alls och därför slår av och på hela tiden. Inverter brukar vara tystare och ge en större besparing.

Lagom stor värmepump

Mitsubishi luftvärmepumpMånga är tyvärr lite dumsnåla, när det kommer till värmepumpar. Det är bättre med en värmepump som kan gå på ca 70 % större delen av tiden, än en värmepump som går på 100 % hela vintern. Detta påverkar slitage, men vanligen också den möjliga besparingen. En kraftigare värmepump, till ett större hus ger vanligen en betydligt större besparing. Samtidigt som prisskillnaden mellan olika kraftiga värmepumpar ofta bara är runt en tusenlapp.

Jämföra priser

Priser på värmepumpar och installation varierar. Det är därför en god idé att jämföra priser, särskilt eftersom området runt östra Mälardalen generellt är lite dyrare och detta påverkar även Uppsala och delar av Uppland. Man kan exempelvis använda sig av prisjämförelsesiter på Internet. Ett tips är att köpa värmepumpen online – det brukar vara billigare. För större värmepumpar, är det vanligt att ta in offerter och jämföra på så vis.

Tillbehör

Det finns en rad olika tillbehör till värmepumpar. Exempelvis kan man välja till mobilstyrning eller ett värmepumpstak eller värmepumpsskydd, som ger värmepumpen lite extra skydd. Ett markstativ minskar risken för oönskade ljud från värmepumpens utedel.

För bergvärme och luft-vatten kan det vara aktuellt med en separat varmvattenberedare och dessa finns i många olika varianter. Man kan också välja tillbehör för att få luftkonditionering eller poolvärme. Vilka tillbehör vill du ha?

Köp värmepump och installation samtidigt

Det är alltid bra att köpa värmepumpen och installationen samtidigt. På så vis kan man vara säker på att installationen blir av. Annars kanske du står där med en värmepump i farstun och ingen som vill eller kan installera den. Dessutom är det tryggare att allt hanteras från ett ställe, vid eventuella problem.

Garanti

Det kan vara stor skillnad på vilken garanti du kan få och detta kan vara bra att ta med innan man beslutar sig om vilken värmepump det ska bli. Installationen påverkar ofta garantin. Eftersom nästan alla reklamationer beror på felaktiga installationer, vill återförsäljarna ha installatörer som de litar på. Av den anledningen erbjuder de vanligen längre garanti, om man använder sig av deras installatörer.

ROT-avdraget

Kan du utnyttja ROT-avdraget? Om du kan det så kan du få ner priset på din värmepumpsinstallation.

Krävs tillstånd?

Det kan krävas att du ansöker om tillstånd för din värmepump från din kommun. Detta gäller vanligen större anläggningar, som bergvärme. Kontrollera vad som gäller i din kommun, och följ reglerna. Bor du i Uppsala, kontrollerar du vad som gäller i Uppsala kommun, bor du i Tierp kontrollerar du vad som gäller i Tierp o.s.v.

El

Har du de elektriska förutsättningarna som krävs? Annars kan det vara aktuellt med en elektriker. Särskilt för luft-luftvärmepumpar, brukar inte eldragning ingå i installationen. Ta därför reda på om huset uppfyller kraven, om elektriker ingår i installationen, om kylteknikern som utför installationen även har elbehörighet eller anlita en elektriker.

Finansiering

Ofta erbjuds en rad olika betalningssätt, exempelvis direktbetalning med kort, faktura eller delbetalning. Vilket sätt passar dig?